Experts van Amsterdam UMC en de Universiteit van Amsterdam, twee kennisinstellingen voor wie kunstmatige intelligentie een belangrijk thema is, hebben vandaag zogeheten ‘levende richtlijnen’ voor verantwoord gebruik van generatieve AI – zoals de tool ChatGPT – gepubliceerd in Nature. Kernprincipes daarbij zijn: verantwoording, transparantie en onafhankelijk toezicht.
Zij pleiten daarbij voor de onmiddellijke oprichting van een onafhankelijk toezichtsorgaan bestaande uit wetenschappers.
Generatieve AI is een vorm van kunstmatige intelligentie waarmee iemand automatisch teksten, afbeeldingen, audio en andere content kan maken. Gebruik ervan heeft voordelen, maar nadelen zijn er ook. Er is daarom een dringende behoefte aan wetenschappelijk en maatschappelijk toezicht in de zich snel ontwikkelende sector van kunstmatige intelligentie.
Eerste auteur van het Nature-artikel is Claudi Bockting, hoogleraar Klinische psychologie in Psychiatrie aan Amsterdam UMC en mededirecteur van het Centre for Urban Mental Health. Zij stelt dat “AI-tools het internet kunnen overspoelen met verkeerde informatie en ‘deep fakes’ die niet van echt te onderscheiden zijn. Op termijn kan dit het vertrouwen tussen mensen onderling, in politici, instellingen en de wetenschap aantasten.
Lees hier het volledige artikel.