De meeste vrouwen met een gescheurd borstimplantaat houden hieraan geen (blijvende) klachten over. Bovendien blijkt MRI een betrouwbare methode om scheuren in borstimplantaten op te sporen.Aldus arts-onderzoeker Marike Maijers die 16 mei promoveert bij VU medisch centrum.
Lekkage van siliconengel als gevolg van een gescheurd implantaat is een bekende complicatie van borstimplantaten. Deze lekkages gaan soms gepaard met klachten als pijn of een vervorming en verharding van de borst. In 2012 werd de wereld geconfronteerd met fraude rondom borstimplantaten door het Franse bedrijf PIP. Deze fabrikant gebruikte illegaal siliconen die niet goedgekeurd waren voor klinisch gebruik. De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) adviseerde om bij vrouwen met siliconen borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Prothèse (PIP) de implantaten te vervangen. Dit was een unieke mogelijkheid om vrouwen met lekkende implantaten te onderzoeken op mogelijke complicaties.
Marike Maijers onderzocht het aantal scheuren in de PIP-implantaten. Zij vond dat bij eenderde van deze vrouwen ten minste één van de PIP-implantaten lekte. Dit is veel vaker dan bij andere merken. Zeventig procent van de vrouwen met lekkende PIP-implantaten had echter geen klachten. Maijers vermoedt dat bij vrouwen die wel bepaalde lokale klachten (zoals pijn of vervormingen) en systemische klachten (zoals vergrote lymfklieren, vermoeidheid en gewrichtsklachten) hebben genetische of allergische kenmerken een rol spelen.
Lees hier het volledige artikel.