Een depressie hakt in op alle aspecten van je leven. Je eigenwaarde zakt weg, je mijdt sociale contacten en je hebt nergens zin in of energie voor. Hulp is essentieel, maar er zijn ook dingen die je zelf kan doen.
Het kan lastig zijn om voor jezelf ervoor uit te komen en te accepteren dat je een depressie hebt. Bovendien kan je te maken krijgen met veel onbegrip van je omgeving, van de mensen die voor jou belangrijk zijn of van je zorgverlener. Andersom kan ook. Soms ziet je omgeving dat het niet goed gaat, maar wil je dat zelf niet geweten hebben. Erkennen en accepteren dat je een depressie hebt volgt niet altijd meteen na de diagnose. Vaak kost dat tijd. Het is echter wel een essentiële stap in het omgaan met de depressie.
Actieve houding
In het begin vinden sommige mensen met een depressie (dit is vaak zo bij een ernstige depressie) het moeilijk om besluiten te nemen over de behandeling. Het kan dan prettig zijn als een ander je daarbij helpt. Soms is het in het begin zo dat mensen met een depressie die verantwoordelijkheid wel willen nemen maar dat het gewoonweg niet lukt. Iedereen is anders dus het verschilt per persoon wanneer je toe bent aan het dragen van die eigen verantwoordelijkheid in de behandeling.
Lees hier het volledige artikel.