Om een gezond gewicht te bereiken, moet je meer doen dan alleen op je voeding letten. ,,Niet alleen wat je eet is belangrijk, maar ook wat er met dat eten in je lichaam gebeurt’’, zegt huisarts Jacqui van Kemenade.
Per week horen zo’n duizend mensen dat ze diabetes type 2 hebben. Vroeger heette dat ouderdomssuiker, tegenwoordig hebben zelfs jongeren de aandoening. Als niemand zijn leefstijl aanpast, krijgt naar verwachting één op de drie 45-plussers dit type suikerziekte. Maar hoe verander je je leefstijl?
Huisarts Jacqui van Kemenade, gespecialiseerd in diabetes, merkt dat haar patiënten haar adviezen pas volgen nadat ze goed zijn geïnformeerd. In een consult van tien minuten is daar vaak geen ruimte voor. Dus stuurt ze mensen die kampen met overgewicht of een chronische ziekte uitgebreide mails met uitleg: wat betekent dat precies, een gezonde leefstijl? Zo ontstond haar boek Leefstijl op recept, waarin ze de werking uitlegt van belangrijke hormonen in het lichaam die ons gewicht en onze gezondheid beïnvloeden.
Wat wilt u mensen met overgewicht meegeven?
,,Dat je zelf veel aan je aandoening kunt doen. En dat het niet alleen een kwestie is van minder eten. Zo maakt het bijvoorbeeld veel uit wát je eet. Is dat vooral bewerkte voeding uit de supermarkt? Daarin zitten minder vezels, en extra zout en suiker om het lekkerder en langer houdbaar te maken. Voeding heeft effect op je hormoonsysteem, vooral op de chemische boodschapperstofjes die zorgen dat je lichaam energie opneemt uit voedsel, en verantwoordelijk zijn voor vetopslag en het gevoel van verzadiging.’’
Lees hier het volledige artikel.