Zijn sudoku, scrabble, kruiswoordraadels enzovoort goed voor de werking van onze hersenen? Volgens recent wetenschappelijk onderzoek lijkt het antwoord op deze vraag een volmondig ‘ja’ te zijn. Oefeningen voor de hersenen helpen geheugenverlies te voorkomen en dat is natuurlijk mooi meegenomen in de strijd tegen het verlies van cognitieve functies dat onvermijdelijk gepaard gaat met het ouder worden.
De wetenschap stimuleert zonder enige aarzeling elke vorm van hersengymnastiek, ook al omdat deze goed is voor de algemene kennis en op die manier het zelfvertrouwen kan helpen vergroten. Wie dagelijks puzzels of woordspelletjes speelt, kan mogelijk zelfs een vorm van bescherming tegen Alzheimer inbouwen. Bewezen is het nog niet, maar het de wetenschap sluit niet uit dat hersengymnastiek uiteindelijk de ontwikkeling van Alzheimer zou kunnen afremmen.
Met het ouder worden vermindert de cognitieve capaciteit van ons brein. Jammer maar helaas, hiertegen valt weinig te doen. Het verlies aan capaciteit heeft alles te maken met een natuurlijk verouderingsproces waar, willen of niet, helaas niemand aan kan ontsnappen. De veroudering stoppen of afremmen gaat helaas (nog) niet, maar we wel kunnen we het proces van de afnam vertragen.
Lees hier het volledige artikel.