Tijdens de warme zomermaanden krijgen we sneller last van gezwollen benen, enkels en voeten, soms gepaard met een zwaar gevoel of met pijn. Vaak is de zwelling ’s ochtends zo goed als verdwenen, maar komt ze terug in de loop van de dag.
Het gaat om een plaatselijke ophoping van lichaamsvocht (oedeem) en dat kan vele oorzaken hebben. De meeste zijn onschuldig en kunnen vrij gemakkelijk verholpen worden. Andere zijn ernstiger en vergen een specifieke behandeling. Met de hulp van de afdeling vaat- en thoraxheelkunde van UZ Gent maakten we onderstaande lijst op.
Oorzaken van oedeem
- Lang stilzitten of stilstaan. Als je je benen gebruikt, werken de grote beenspieren als een pomp: ze drukken afwisselend op de beenaders en de lymfevaten, en laten weer los. Op die manier stuwen ze het bloed richting hart. Wanneer je weinig beweegt, valt dat hulpmechanisme weg.
- Warmte doet de aders uitzetten. Daardoor blijft het bloed gemakkelijker staan. Bij erg warm weer, beweeg je bovendien minder dan gewoonlijk.
- Zwangerschap: de dikke buik drukt op de aders in de buik en vertraagt de terugvloei. Bovendien houdt het lichaam meer vocht vast.
- Sommige vrouwen hebben vooral rond de maandstonden last van vochtophouding.
Sommige geneesmiddelen zoals bepaalde bloeddrukverlagers, niet-steroïdale pijnstillers, oestrogenen en sommige middelen tegen suikerziekte kunnen leiden tot vochtophoping.
Lees hier het volledige artikel.