‘Er is een rigoureus andere aanpak nodig’
Wat er op het eerste gezicht uitziet als een vrolijk en kleurrijk kunstwerk, is in werkelijkheid de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek met een minder vrolijke conclusie: er is een rigoureus andere aanpak nodig om obesitas in de lage inkomenswijken in Nederlandse steden effectief aan te pakken.
Als er niets verandert, heeft maar liefst 64 procent van de Nederlanders in 2050 overgewicht of obesitas, waarschuwt het RIVM. De maatregelen die nu in het Nationaal Preventieakkoord staan, lijken deze toename niet te kunnen stoppen. Bovendien komen overgewicht en obesitas de afgelopen 30 jaar onevenredig veel voor in wijken waar mensen minder te besteden hebben. Hoe komt het dat de toename juist daar zo sterk is?
De onderliggende oorzaken van obesitas
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, keken onderzoekers van het Erasmus MC en Amsterdam UMC samen met dertien experts uit de publieke gezondheidszorg naar de verschillende maatschappelijke oorzaken van het stijgend aantal mensen met obesitas in deze stedelijke wijken. ‘We hebben niet naar alle oorzaken apart gekeken, maar naar het totaal van alle factoren als geheel. Als systeem,’ legt onderzoeker Fleur ter Ellen van het Erasmus MC uit.
Lees hier het volledige artikel.