Professor Liesbeth van Rossum is internist en hoogleraar in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ze doet onderzoek naar goede diagnostiek en behandeling van mensen met obesitas. De nieuwe medicijnen in de behandeling van obesitas gaan níet de plaats innemen van leefstijlbegeleiding en dieetadvies, aldus Van Rossum.
Stelling: nu die pillen er zijn, gaat niemand meer zijn leefstijl veranderen
‘Niet waar. Zoals veel diëtisten weten, ben ik een fervent voorstander van gezonde leefstijl. Voor iedereen, ongeacht gewicht overigens. Ik zie gewichtverlagende medicijnen zeker niet als wondermiddelen en iemand met obesitas moet dan ook aan bepaalde criteria voldoen voordat hij/zij in aanmerking komt. Medicatie kan wel een effectieve aanvullende therapie zijn, als gezonde leefstijlaanpassingen onvoldoende effect blijken te hebben. Zowel in de vigerende richtlijn als in de voorwaarden voor de nieuwe obesitasmedicatie staat ook dat leefstijlverandering noodzakelijk is. Het een vult het ander aan.’
Wat kan er met leefstijl worden bereikt?
‘In het Erasmus MC draaien we een GLI-plus traject voor mensen met leefstijl-geïnduceerde obesitas. Bij dat traject is een diëtist betrokken, een psycholoog – voor cognitieve gedragstherapie – en een fysiotherapeut. Gemiddeld lukt het mensen in dit traject om hun BMI iets te verlagen. Daar zitten uitschieters tussen: mensen die heel veel afvallen, maar ook komt het voor dat mensen vrijwel niets afvallen. Zelfs bij die laatste groep is de GLI niet voor niets geweest, want vaak verbetert toch nog hun lichaamssamenstelling. Gemiddeld zagen we een bijna 10 procent afname van vetmassa met behoud van spiermassa.
Lees hier het volledige artikel.