NZa gaat aan de slag met landelijke bekostiging proactieve zorgplanning

Proactieve zorgplanning is een belangrijk onderdeel van passende zorg voor kwetsbare patiënten en patiënten in de laatste levensfase. Patiënten en hun naasten houden met proactieve zorgplanning regie over behandelwensen- en grenzen. Zorgprofessionals organiseren hierdoor de zorg rondom de patiënt.

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt er nog geen landelijke organisatie en bekostiging van proactieve zorgplanning. De NZa brengt daar verandering in en gaat aan de slag met de bekostiging in de huisartsen- en ziekenhuiszorg en deels in de kortdurende en langdurige zorg.

Goede samenwerking essentieel
Voor goede en passende proactieve zorgplanning is er afstemming en overdracht nodig tussen zorgprofessionals van verschillende zorgaanbieders. Een goede samenwerking is daarbij essentieel. Niet alleen de bekostiging, maar vooral de organisatie van zorg is daarbij belangrijk. Factoren die daaraan bijdragen zijn bijvoorbeeld digitale gegevensuitwisseling, de rol van de patiënt en zorgprofessional, bestuurlijk commitment en contracteerafspraken met zorgverzekeraars. Het is aan betrokken partijen om proactieve zorgplanning passend te organiseren en om aan de slag te gaan met de knelpunten uit ons onderzoek.

Lees hier het volledige artikel.