Patiëntenfederatie NPCF wil dat het kabinet Rutte met de komende bezuinigingen en mogelijke hervormingen van de zorg haar pijlen vooral richt op overbodige zorg en onnodige kosten.
De NPCF wil voorkomen dat patiënten opnieuw hard in hun portemonnee worden geraakt, en dat hun positie verder verzwakt.
“Wij willen dat elke cent in de zorg wordt besteed aan de juiste zorg voor de juiste mensen, nu en straks. Dat moet de inzet zijn, en daar mag niet aan getornd worden,” waarschuwt NPCF-directeur Wilna Wind.
“Goede en passende zorg, dat is waar we voor staan,” zegt Wilna Wind. “Dat betekent: geen overbodige zorg, en geen onnodige kosten. In het stelsel dat we nu hebben, zien we bijvoorbeeld dat zorgverleners worden geprikkeld om zoveel mogelijk verrichtingen te doen. Draagt dat bij aan betere zorg, of alleen aan een dikkere portemonnee voor de zorgverleners? Wij willen vooral dat de overheid daar zijn pijlen op zet, en niet op het verhogen van bijvoorbeeld eigen bijdragen voor patiënten.”
Er wordt al stevig gekort op de zorg. Vooral chronisch zieken en gehandicapten hebben fors ingeleverd. De NPCF vindt het niet verantwoord om daar meer geld weg te halen. “Zeker niet zolang er nog zo veel lucht zit in het systeem,” vindt Wilna Wind.
Onlangs nog toonde de NPCF met een meldactie aan dat medische onderzoeken te vaak dubbel worden uitgevoerd, dat er onnodig veel medicijnen worden voorgeschreven en er onvoldoende wordt samengewerkt tussen zorgverleners. “Te vaak worden er consulten en zelfs ingrepen gepland die eigenlijk niet nodig zijn, en nog steeds worden patiënten van het kastje naar de muur gestuurd voordat ze bij de goede (gespecialiseerde) zorgverlener terechtkomen,”zegt Wilna Wind.
De NPCF vindt dat er maatregelen nodig zijn om de zorg efficiënter te maken. “We hebben nu niks aan oplossingen en lapmiddelen die misschien op korte termijn geld in het laatje brengen”, meent Wilna Wind. Het kabinet moet volgens de NPCF kijken naar lange termijnoplossingen die eraan bijdragen dat de zorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk blijft.
Bron: NPCF