Patiëntenfederatie NPCF vindt het een stap in de goede richting dat Zorgverzekeraars Nederland gisteren de cijfers bekend heeft gemaakt over het aantal hernia-operaties dat in Nederlandse ziekenhuizen wordt uitgevoerd.“We zien nu hoeveel operaties een ziekenhuis uitvoert. We weten daarmee niet welk ziekenhuis beter is dan het andere. Daar willen we wel naartoe en om daar te komen moeten er stappen worden gezet. De beschikbaarheid van deze informatie is daarvoor een eerste voorwaarde.” zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF.
“Op basis van deze cijfers moet het gesprek met de dokters en ziekenhuizen gaan over de vraag wat het beste resultaat geeft voor een patiënt. Minimumnormen zijn misschien van belang; hoe vaak moet een arts een operatie minimaal per jaar doen om te kunnen spreken van goede kwaliteit? Met zo veel verschillen, heeft het er alle schijn van dat richtlijnen aangescherpt moeten worden. Daar moet het gesprek over gaan.”
Met name zorgverzekeraars en ziekenhuizen weten al langer dat in het ene ziekenhuis vaker wordt geopereerd dan in het andere. Waar de verschillen zitten, wordt nu voor iedereen bekend gemaakt. “Er zijn ziekenhuizen waar zelden hernia-operaties plaatsvinden, en er zijn ziekenhuizen waar dit honderden keren per jaar gebeurt,” zegt Wilna Wind. “En die verschillen zijn niet altijd te verklaren uit de samenstelling van de groep patiënten van het ziekenhuis.
Het is belangrijk om te weten waar die verschillen vandaan komen, of er in ziekenhuizen wordt overbehandeld of onderbehandeld. Voor patiënten is het ook heel belangrijk te weten hoeveel ervaring een dokter heeft. Als er in een ziekenhuis maar 5 herniaoperaties per jaar plaatsvinden, worden die dan door dokter A gedaan? Of doen vijf dokters er allemaal één? Misschien opereert die dokter ook in andere ziekenhuizen en heeft hij dus wel veel ervaring. Nu de cijfers over volume openbaar zijn kan de discussie op gang komen, en dat is ook wat er nu moet gebeuren.” Patiëntenfederatie NPCF vindt dat ook informatie over kosten en natuurlijk over resultaat van de behandeling daarbij nodig is.
Patiëntenfederatie NPCF werkt er al jaren aan om in de zorg te komen tot openheid over aantallen, over kosten en kwaliteit. Wilna Wind: “Uiteindelijk wil je als patiënt weten: in welk ziekenhuis heb ik de beste kansen, waar kan ik het beste terecht? Ook vinden wij die openheid belangrijk omdat dit een prikkel is om het beter te doen. Als dokters de resultaten van hun werk met elkaar kunnen vergelijken, kunnen ze ook van elkaar leren. En daar wordt iedereen beter van.”
Bron: Patiëntenfederatie NPCF