Veel ouderen die revalidatiezorg nodig hebben, komen sinds een wetswijziging van vorig jaar onnodig in een ziekenhuis terecht. Ze zouden eigenlijk rechtstreeks naar een revalidatiecentrum moeten, maar de wet staat dat niet meer toe. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) luidt de noodklok in Nieuwsuur.
In het actualiteitenprogramma zei NVKG-voorzitter Peter Jue dat er jaarlijks 5000 onnodige ziekenhuisopnames zijn van ouderen die bijvoorbeeld een heup hebben gebroken of een herseninfarct hebben gekregen. Ze zouden eigenlijk via de huisarts direct naar een verpleeghuis kunnen, maar die weg is nu afgesloten; ze moeten volgens de nieuwe regels eerst worden opgenomen in een ziekenhuis.
Lichte gevallen
Sinds de wetswijziging van vorig jaar valt geriatrische revalidatiezorg, de ouderenzorg, onder de Zorgverzekeringswet en niet meer onder de wet voor langdurige zorg, de AWBZ. De wijziging was bedoeld om te voorkomen dat lichte gevallen te gemakkelijk zorg zouden krijgen in een revalidatiecentrum; de centra zouden dan te veel belast worden. Maar volgens de NVKG leidt deze verandering tot schrijnende situaties.
Lees hier het volledige artikel. Lees hier de reactie van Van Rijn op de uitzending van Nieuwsuur.