Hoe is het gesteld met gezamenlijke besluitvorming in de spreekkamer van de eerstelijnszorg? Naar deze vraag deed Vilans onlangs kwalitatief en literatuuronderzoek. Wetenschappers en experts van onder andere Maastricht University, Leids Universitair Medisch Centrum en UMC St. Radboud Nijmegen namen deel aan dit onderzoek. Uit dit onderzoek komt naar voren dat het in de praktijk nog matig gesteld is met de gedeelde besluitvorming tussen patiënt en zorgverlener. Volgens de experts doet slechts 10% van de zorgverleners dit op de juiste manier.
Zorgverleners vaak nog te sturend
Over het algemeen zijn zorgverleners nog vaak te sturend en houden te weinig rekening met de wensen en voorkeuren van patiënten. Zorgverleners zetten keuzehulpen (decision aids) en andere hulpmiddelen nog nauwelijks in. Ook vragen zij de patiënt meestal niet of hij een keuzemogelijkheid wil hebben of dat hij deze liever neerlegt bij de zorgverlener. Zorgverleners bespreken dit vaak nog impliciet.
Recht op meebeslissen
Gezamenlijke besluitvorming zou het uitgangspunt bij elke patiënt moeten zijn. In de Wet op de op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (1995) is opgenomen dat patiënten het recht hebben om betrokken te worden bij de besluitvorming. De Raad voor Volksgezondheid & Zorg benadrukte dit belang in het pas verschenen rapport ‘De participerende patiënt’. Ook patiënten willen graag gedeelde besluitvorming. Uit onderzoek blijkt dat de 70% van de patiënten samen met hun zorgverlener wil kunnen kiezen voor hun behandeling.
Factsheet gezamenlijke besluitvorming
Vilans zette de belangrijkste bevindingen over ‘Gezamenlijke Besluitvorming’ op een rij in een factsheet.
Dit kom je onder meer te weten:
- wat zijn de positieve effecten van gezamenlijke besluitvorming?
- wat gebeurt er al op het gebied van gezamenlijke besluitvorming?
- wat werkt wel en wat niet?
- wat is ervoor nodig om gezamenlijke besluitvorming toe te passen?
In september en oktober verschijnen op het kennisplein meer artikelen over gezamenlijke besluitvorming. Onder andere praktische informatie over hoe je gezamenlijke besluitvorming toepast, tips, een checklist en een overzicht van keuzehulpen en ondersteunende middelen.
Bekijk de Factsheet Gezamenlijke Besluitvorming (pdf)
Bron: Vilans