Vaak wordt het als argument genoemd door tegenstanders van een windmolenpark: het risico op gezondheidsschade bij omwonenden door laagfrequent geluid, oftewel ‘bromtonen’. Maar daar is nog veel onduidelijkheid over.
RTV Noord heeft in kaart gebracht welke conclusies wetenschappers tot dusver hebben getrokken. Aanleiding voor het verhaal is de uitkomst van een recent geluidsonderzoek bij een nieuw groot windpark in het oosten van de provincie Groningen. Daar bleken een aantal windturbines “een onverwachte hoeveelheid” laagfrequent geluid te produceren.
De gemeenten Veendam, Oldambt en Midden-Groningen, betrokken bij de aanleg van dit nieuwe Windpark N33 en verantwoordelijk voor de geluidsmetingen, hebben de bouwers daarop gevraagd actie te ondernemen.
“De producent van de molens heeft inmiddels zijn technische specialisten ingezet om te achterhalen waar dit laagfrequent geluid vandaan komt”, aldus de drie gemeenten.
Windpark N33 bestaat uit 35 grote windturbines, met een zogeheten tiphoogte van 200 meter. Samen zijn ze goed voor een vermogen van meer dan 150 megawatt, dat is genoeg groene stroom voor circa 140.000 huishoudens.
RIVM: er zijn geen harde bewijzen
Frits van den Berg is onderzoeker bij het RIVM en kent de verhalen van mensen die bij windparken wonen. “Dit kan stress veroorzaken. Dat is niet gezond. Die hinder kan dan weer zorgen voor een hoge bloeddruk en het risico op bijvoorbeeld een hartaanval vergroten”.
Lees hier het volledige artikel.