Vermoeidheid waar maar geen einde aan lijkt te komen. Veel mensen kampen met dit probleem na een COVID-19-infectie. Onderzoekers van Amsterdam UMC gaan op zoek naar voorspellers van hardnekkige vermoeidheidsklachten en naar een gerichte therapie om vermoeidheid te voorkomen.
Daarnaast kijken ze naar de mentale gezondheid van ex-corona-patiënten en hun kwaliteit van leven.
“Het is een probleem dat we wel vaker zien bij mensen die herstellen van een infectie: chronische vermoeidheid”, vertelt Hans Knoop, hoogleraar medische psychologie. “En zeker bij COVID-19 zien we dit optreden. Het ‘voordeel’ van de huidige corona-uitbraak is dat we de infectie in een vroeg stadium kunnen vaststellen en dus tijdig kunnen beginnen met een behandeling tegen vermoeidheid. Zo hopen we dat de behandeling korter duurt en dat we chronische vermoeidheid kunnen voorkomen.”
Gedragstherapie
De studie van Knoop is een randomized controlled trial, waarbij de helft van de in totaal 114 deelnemers gedragstherapie krijgt tegen vermoeidheid en de andere deelnemers de gebruikelijke behandeling krijgen. De therapie is online en de deelnemers hebben ook video-contact met de behandelaar. Knoop heeft goede hoop dat zijn therapie aanslaat.
“We boeken met dit soort online gedragstherapie goede resultaten, bijvoorbeeld bij patiënten die net hersteld zijn van kanker of bij mensen met diabetes. Ik denk dat dit bij COVID-19 net zo goed zou kunnen werken.” Knoop doet dit onderzoek in samenwerking met het Radboudumc.
Lees hier het volledige artikel.