Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente kan helpen ter preventie van hart- en vaatziekten, en zo gebruik van medicatie uitstellen of vervangen.
Dit blijkt uit onderzoek van Cindy van der Avoort, diëtist en docent-onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, die onlangs hierop promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Groene bladgroenten en rode biet
Van voedingspatronen die veel groente bevatten, is bekend dat zij een positief effect kunnen hebben op het hart- en vaatstelstel door de bloeddruk te verlagen. Er zijn verschillende stoffen in groente die hier mogelijk voor kunnen zorgen. Eén daarvan is nitraat; een stof die een plant van nature uit de bodem haalt om te kunnen groeien en die wordt opgeslagen in de bladeren. Het zijn daarom vooral groene bladgroente (zoals spinazie, rucola, sla, en paksoi) die, naast rode bieten, veel nitraat bevatten.
Minder medicatie
Van der Avoort onderzocht of het eten van meer nitraatrijke groente kan zorgen voor een positief effect op de gezondheid.
Lees hier het volledige artikel.