Leefstijl en somatische klachten kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of verminderen van psychische klachten. Mensen met psychische klachten hebben een verhoogd risico om één of meer somatische aandoeningen te ontwikkelen.
Dagelijkse zaken als voeding, beweging, slaap en ook middelengebruik zijn van invloed op zowel lichamelijke als psychische gezondheid. Het bespreken van leefstijl tijdens de behandeling en het uitvoeren van een somatische screening dragen bij aan de kwaliteit van de behandeling en het herstel van de patiënt. Op 8 oktober zijn de nieuwe zorgstandaarden Leefstijl en Somatische screening gepubliceerd op GGZ Standaarden. Deze zorgstandaarden maken het makkelijker om lichamelijke gezondheid in kaart te brengen en leefstijlgesprekken te voeren.
Zorgstandaard Leefstijl
Een gezonde leefstijl kan de psychische gezondheid verbeteren. Het kan symptomen van psychische aandoeningen verminderen, de veerkracht vergroten en het algehele welzijn bevorderen. Het verbeteren van de leefstijl is zowel een belangrijk onderdeel van de preventie als behandeling van psychische klachten. Uit de praktijk blijkt dat ggz-professionals niet altijd weten hoe ze leefstijlinterventies kunnen toepassen in de behandeling. De zorgstandaard biedt handvatten voor het motiveren, ondersteunen en adviseren van patiënten bij het streven naar een gezondere leefstijl. Ook geeft het concrete tips over voeding en bewegen of over doorverwijzen naar experts zoals een diëtist of slaapcoach.
Lees hier het volledige artikel.