Het Reumafonds investeert dit jaar 3,8 miljoen euro in nieuw fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma. Opvallend is de bijdrage aan het onderzoek van dr. Fons van de Loo (UMC St Radboud), die vermoedt dat koemelk een rol speelt bij het ontstaan van reumatoïde artritis.
Van de Loo’s vertrekpunt is dat reumatoïde artritis (RA) minder voorkomt bij oude volkeren die leven van de jacht en visserij dan in moderne maatschappijen. Een voorbeeld zijn de Inuït. Zij dronken in het verleden geen koemelk en er is een kans dat RA daardoor bij hen minder vaak voorkwam.
Kleine celdeeltjes
In koemelk komen kleine celdeeltjes (exosomen en celblaasjes) van de koe zelf voor. Van de Loo wil onderzoeken of die kleine celdeeltjes het afweersysteem kunnen ontregelen en of hij ze zou kunnen programmeren. Zodoende zou hij een voedingssupplement willen ontwikkelen ter ondersteuning van de behandeling van reuma. Van de Loo krijgt financiering uit het speciale Serendipity-budget van het Reumafonds. Dit is bedoeld voor onderzoek waarvoor in andere vakgebieden aanwijzingen zijn gevonden, maar die binnen de reumatologie nog nooit zijn onderzocht. Lees hier meer over het onderzoek van dr. Van de Loo.
Klinisch en fundamenteel
Er zijn dit jaar maar liefst 142 onderzoeksvoorstellen bij het Reumafonds ingediend. De beoordeling is daarom gesplitst. In de zomer zijn 59 klinische onderzoeksprojecten beoordeeld. Hiervan zijn er 11 goedgekeurd. in het najaar zijn 83 fundamentele projectaanvragen beoordeeld, waarvan er 18 zijn goedgekeurd. Klinisch reuma-onderzoek heeft direct betrekking op de behandeling van patiënten, fundamenteel onderzoek vindt meestal in het laboratorium plaats. Alle projectvoorstellen worden beoordeeld door internationale referenten en de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR).
De onderzoeken
De verdeling van de nieuwe fundamentele onderzoeksprojecten over de ziektebeelden en onderzoekscentra is als volgt:
• 6 reumatoïde artritis (AMC, LUMC, Erasmus MC, UMC St Radboud)
• 5 artrose (UMC St Radboud, UMC Utrecht, Universiteit Twente)
• 3 systeemziekten (UMC Utrecht, Erasmus MC)
• 1 spondylartropathie (AMC)
• 1 vasculitis (UMCG)
• 1 jicht (UMC St Radboud)
• 1 jeugdreuma (UMC Utrecht)
Het volledige overzicht van de goedgekeurde fundamentele onderzoeken vindt u hier.
Bron: Reumafonds