Nieuwe website BeterOud.nl

Centrale plek voor innovaties die wonen, welzijn en zorg voor ouderen verbeteren. De nieuwe website BeterOud.nl is online. BeterOud heeft als doel om wonen, welzijn en zorg voor ouderen te verbeteren door innovatieve instrumenten en aanpakken beschikbaar te maken. Deze innovaties zijn ontwikkeld door en voor professionals en onderzoekers, in nauwe samenwerking met ouderen zelf. BeterOud is ontwikkeld door CBO, Movisie en Vilans in opdracht van ZonMw en komt voort uit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO). De website van het NPO gaat over in deze website.

Goede voorbeelden en praktische tips
De website BeterOud geeft een overzicht van goede voorbeelden van innovaties, met aanpakken, tips, ervaringen en onderbouwing. Belangrijke thema’s zijn onder meer vitaal oud, eigen regie en maatwerk. Projecten worden op BeterOud opgenomen als ze vernieuwend zijn of bewezen effectief, maatschappelijke impact hebben of goed gewaardeerd worden door de doelgroep. Bijvoorbeeld:

  • 3 maanden na deelname aan de Levenslust-methode hebben ouderen gemiddeld 16% minder depressieve klachten.
  1. 30% minder risico op verlies van zelfredzaamheid na een ziekenhuisopname met het HerstelZorgProgramma.

Er staan nu al 35 succesvolle voorbeelden op BeterOud. De komende jaren wordt het aantal instrumenten en goede voorbeelden uitgebreid.

Voor en door de praktijk
De huidige instrumenten en aanpakken op BeterOud komen voor het grootste deel voort uit het NPO. Het zijn de resultaten van zo’n 75 wetenschappelijke projecten vanuit acht regionale netwerken ouderenzorg in Nederland. Ze worden op een toegankelijke en praktische wijze gepresenteerd, zodat professionals zoals huisartsen, (wijk)verpleegkundigen en verzekeraars direct aan de slag kunnen met de opbrengsten.

Ook actieve ouderen worden opgeroepen om mee te doen. Francisca Hardeman, projectleider BeterOud.nl: ‘We horen vaak dat ouderen onvoldoende beeld hebben van wat er allemaal mogelijk is om wonen, welzijn en zorg te verbeteren. Door vernieuwende instrumenten en aanpakken te verspreiden geven we ouderen concrete ideeën waar ze in hun eigen omgeving, samen met professionals mee aan de slag kunnen.’

Lees hier het volledige artikel.