Vlak voor Werelddiabetesdag (13 november) presenteerde de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) de nieuwe “NDF Voedingsrichtlijn diabetes”. Een voedingspatroon rijk aan groente en fruit, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, plantaardige oliën, met weinig toegevoegd suiker, zout en bewerkt vlees en zonder suikerhoudende dranken is volgens deze richtlijn geschikt voor mensen met diabetes.
Deze uitgangspunten komen terug in verschillende voedingspatronen, zoals een koolhydraatbeperkt, vetbeperkt, mediterraan, DASH en vegetarisch voedingspatroon en ook in de Schijf van Vijf.
Meer wegen naar Rome
De nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes biedt geen “one-size-fits all”-benadering, omdat er geen optimaal voedingspatroon is dat voor iedere persoon met diabetes het beste werkt. ‘Er zijn meer wegen die naar Rome leiden’, vertelde voorzitter van de commissie prof. Edith Feskens (hoogleraar Global Nutrition van Wageningen University & Research) in een videogesprek bij de presentatie van de richtlijn.
Lees hier het volledige artikel.