Nieuwe varianten coronavirus minder infectieus voor hersenen

De omikron BA.1-variant van het coronavirus kan de hersenen minder goed binnendringen en veroorzaakt minder ontstekingen in hersencellen dan de virusvariant uit de eerste coronagolf. Dat blijkt uit onderzoek met hamsters en menselijke hersencellen, door wetenschappers van het Erasmus MC. ‘Goed nieuws, maar geen garantie voor de toekomst.’

Reukverlies, concentratieproblemen en brain fog: infectie met het coronavirus kan allerlei problemen met de hersenen geven. Maar er zijn verschillen tussen de virusvarianten. Met name verlies van reuk lijkt minder vaak voor te komen na infectie met omikron BA.1.

Wetenschappers van de afdelingen Viroscience en Psychiatrie van het Erasmus MC tonen nu aan dat de varianten omikron BA.1 en delta de hersenen minder goed binnendringen dan de coronavirusvariant van de eerste golf, genaamd D614G. Ze publiceren hun onderzoek in Acta Neuropathologica Communications.

Reukcentrum
De onderzoekers infecteerden groepen van vier hamsters met de drie virusvarianten. Na vijf dagen keken ze of en hoeveel virus er zat in de neus, het reukcentrum en andere gedeeltes van de hersenen. Eerder onderzoek heeft namelijk laten zien dat het coronavirus de hersenen kan binnendringen via de reukzenuw. De onderzoekers gebruikten hamsters, omdat een coronavirusinfectie bij hen vergelijkbaar verloopt als bij mensen.

Lees hier het volledige artikel.