Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een MERS-coronavaccin gemaakt met het hele virus in plaats van alleen het spike-eiwit. Het kandidaatvaccin zorgt voor sterke bescherming tegen het MERS-coronavirus in een muismodel. Deze strategie geeft mogelijk betere en langdurigere bescherming dan de huidige coronavaccins.
Al ver voor de coronacrisis ontdekten viroloog Marjolein Kikkert en collega’s dat alle coronavirussen een eiwit bevatten dat essentieel is voor de vermenigvuldiging van het virus in ons lichaam. Dit eiwit zorgt er ook voor dat een deel van ons immuunsysteem onderdrukt wordt, waardoor het virus makkelijker zijn gang kan gaan.
In Nature Communications schrijven de onderzoekers dat coronavirussen waarin subtiele veranderingen zijn aangebracht in dit eiwit, zeer goede bescherming bieden tegen infecties met het normale coronavirus in een muismodel. Dit maakt het aangepaste virus een potentiële nieuwe vaccinkandidaat.
Volledig immuun na één vaccinatie
Dit concept is op zich niet nieuw. Er zijn al meerdere vaccins waarin verzwakte virusdeeltjes worden gebruikt, zoals in de vaccins voor gele koorts, de bof en mazelen. “De virusdeeltjes worden meestal verzwakt door ze veelvoudig in gekweekte cellen of proefdieren te vermenigvuldigen, waardoor er veranderingen in het virale genoom ontstaan en ze geen ziekte meer veroorzaken”, zegt Kikkert.
Lees hier het volledige artikel.