Eerste longkankerpatiënt krijgt infuus met miljarden eigen afweercellen
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 14.800 mensen longkanker. Een ziekte die nog moeilijk te genezen is. Het Leids Universitair Medisch Centrum startte deze maand met de nieuwe, experimentele TIL-therapie. “Een leger van afweercellen moet de tumoren aanvallen.”
“De eerste patiënt die het infuus krijgt, is een 69-jarige vrouw met uitgezaaide longkanker”, vertelt longarts Laurie Steinbusch. “De dokters in het Alrijne Ziekenhuis verwezen haar in oktober 2022 naar mij door. De vrouw had uitzaaiingen in de hersenen, botten, lever en alvleesklier. In haar tumorweefselvond ik een zogenaamde ‘biomarker’, die voorspelt dat immuuntherapie kan aanslaan bij kankerpatiënten. Daarom had ik goede hoop dat immuuntherapie haar zou helpen.
“In november 2022 startte ze met de immuuntherapie in combinatie met chemo. Kortgezegd krijg je bij immuuntherapie medicijnen die je eigen afweercellen stimuleren de kankercellen te herkennen en aan te vallen. In het begin leek deze therapie aan te slaan. Maar na een halfjaar zag ik dat de tumor in bepaalde delen van haar lichaam weer groeide. Daarom moesten we nadenken over een nieuwe behandeling.
Lees hier het volledige artikel.