Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en Maastro Clinic hebben voor het eerst bewijs geleverd dat een combinatie van bestraling en een nieuwe vorm van immuuntherapie kankercellen effectief kan bestrijden. Experimenten tonen aan dat wanneer beide therapieën worden toegepast, 75 procent van de tumoren verdwijnt. De Maastrichtse onderzoekers starten op korte termijn met een klinische studie, om deze nieuwe behandeling in de toekomst toegankelijk te maken voor patiënten.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Cancer Research.
De meeste patiënten die kanker hebben, komen te overlijden aan de gevolgen van uitzaaiingen. Over het algemeen zijn uitgezaaide tumoren niet te genezen. Huidige behandelingen, zoals chemotherapie, bestraling of zogeheten targeted drugs zijn voornamelijk gericht op het verlichten van klachten en het verlengen van de levensduur. Kankercellen krijgen de kans om zich te vermeerderen en uit te zaaien, omdat ze normaliter onzichtbaar zijn voor het eigen afweersysteem. Onderzoekers in Maastricht hebben in samenwerking met de Zwitserse firma Philogen een methode ontwikkeld om het afweersysteem te stimuleren om kankercellen aan te vallen en op te ruimen.
Immuunreactie
behandeling start met bestraling van de primaire tumor. De straling veroorzaakt een flinke beschadiging aan die tumor. Hierdoor komen signaalstoffen vrij die worden herkend door het eigen afweersysteem. Naast de directe vernietiging van tumorcellen door de bestraling, wordt zodoende ook een immuunreactie opgewekt. “Deze immuunreactie is echter niet sterk genoeg om kankercellen en eventuele uitzaaiingen op te ruimen”, zegt prof.dr. Philippe Lambin, hoogleraar radiotherapie. “Om kankercellen daadwerkelijk door het immuunsysteem te laten bestrijden, moeten we nog een ’trucje’ toepassen.”
Lees hier het volledige artikel.