Wetenschappers zijn erin geslaagd de cellen van een dood menselijk brein ‘nieuw leven’ in te blazen. Dat deden ze via reperfusie: het herstellen van de bloedstroom naar weefsels die eerder (deels) verstoken waren van bloed. Daardoor zou het ook mogelijk kunnen worden dat bijvoorbeeld zelfs uren na een hartaanval de dood nog omkeerbaar is. Dat meldt New Scientist.
Zvonimir Vrselja, een neurowetenschapper aan de medische faculteit van Yale, en zijn collega’s analyseerden onder meer varkenskoppen, afkomstig van een lokaal abattoir. Uren nadat het dier gedood was, haalden ze het brein van het dier uit zijn schedel. Daarna verbonden ze de bloedvaten van de dode hersenen met buizen die een speciale cocktail de aderen in pompte, en zetten de reperfusiemachine aan.
Die machine zorgde ervoor dat er weer bloed door het weefstel ging stromen. Met een buitengewoon effect op het brein: de hersenschors verloor de grijze, dode kleur en werd weer roze. Hersencellen begonnen weer eiwitten te maken. Neuronen kwamen weer tot leven en vertoonden tekenen van activiteit die niet te onderscheiden waren van die van levende cellen. Het brein was niet levend, maar ook niet meer helemaal dood.
Lees hier het volledige artikel.