In het Maastricht UMC+ is voor het eerst in Europa een nieuwe techniek toegepast voor het behandelen van een stolsel in het hart bij een patiënt met boezemfibrilleren. Via een kijkoperatie op het nog kloppende hart kon het stolsel worden geïsoleerd en opgesloten het zogeheten hartoor.
De patiënt werd hiermee een langdurige operatie bespaard, waarbij het hart stilgelegd dient te worden. Hoewel deze categorie patiënten zich niet vaak aandient, is het volgens de Maastrichtse hartspecialisten een waardevolle procedure.
Patiënten met boezemfibrilleren hebben een verhoogd risico op het krijgen van een beroerte (ook wel CVA genoemd). Dat risico wordt veroorzaakt door het ontstaan van een stolsel in de linkerboezem van het hart. Schiet zo’n stolsel los, dan kan het in de hersenen terecht komen met een beroerte tot gevolg. Daarom krijgen deze patiënten vaak anti-stollingsmedicatie voorgeschreven. Er is echter een categorie patiënten waarbij deze medicatie levensbedreigende bloedingen kan veroorzaken. In dat geval zal een aanwezig stolsel operatief verwijderd moeten worden.
Lees hier het volledige artikel.