Onderzoekers in Maastricht UMC+ hebben een techniek ontwikkeld om de activiteit van darmbacteriën te meten door de gassen die ze produceren in kaart te brengen. Dankzij deze methode kunnen wetenschappers over langere tijd volgen hoe darmbacteriën reageren op verschillende voedingsmiddelen.
Dit inzicht kan helpen om ziekten zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en mentale problemen in de toekomst beter te voorkomen en te behandelen.
Onze darmbacteriën spelen een belangrijke rol in de verwerking (fermentatie) van voedingsvezels en eiwitten die ons lichaam zelf niet opneemt. Bij de afbraak van deze voedingsstoffen komen gassen vrij, via uitgeademde lucht of via scheten – die nuttige stoffen bevatten voor onder meer onze stofwisseling, immuunsysteem en hersengezondheid. Tot nu toe kon de werking van darmbacteriën alleen worden onderzocht via ontlasting.
Met de nieuwe technologie is het mogelijk om rechtstreeks en langdurig de geproduceerde darmgassen die vrijkomen bij de fermentatie van voedingsvezels (zoals methaan en waterstof) en eiwitten (waterstofsulfide) te meten, en dit te koppelen aan de voeding die iemand binnenkrijgt.
Lees hier het volledige artikel.