Acht ton subsidie van Hartstichting en ZonMw voor onderzoek.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ krijgen een subsidie van 800.000 euro om een nieuw systeem te ontwikkelen waarmee patiënten zelf hun hartslag kunnen monitoren.
Doel: een persoonlijkere behandeling van boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis. De Hartstichting neemt de helft van de subsidie voor haar rekening, die is uitgereikt tijdens het congres ‘Hart voor Duurzame zorg’ in Utrecht.
Een aanval van boezemfibrilleren kan heel vervelend zijn. Je voelt je hart bonken, wordt duizelig of gaat zweten. Logisch dat veel mensen die dat voor het eerst meemaken, naar de Eerste Hart Hulp of Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis gaan.
Overbodige behandeling
“In het ziekenhuis wordt het hartritme doorgaans hersteld, bijvoorbeeld met een elektrische schok,” zegt cardioloog prof. dr. Harry Crijns, hoofonderzoeker namens het Maastricht UMC+. “De vraag is of die behandeling altijd zinvol is. De ritmestoornis komt bij 1 op de 3 de patiënten binnen een maand weer terug. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat het hartritme ook vaak vanzelf herstelt.”
Lees hier het volledige artikel.