Het onderzoek vergelijkt twee veelvoorkomende operaties voor de behandeling van vernauwingen van de halsslagader. Het onderzoek is opgezet door prof. Michel Reijnen, gespecialiseerd in vasculaire beeldvorming en innovatie aan de Universiteit Twente (TechMed Centrum), en dr. Anne Saris, expert in ultrasone flow-beeldvorming aan het Radboudumc. Zij ontvingen hiervoor een TURBO-beurs.
Promovenda Janna Ruisch werkt bij Rijnstate, Radboudumc en Universiteit Twente en voert het onderzoek uit: “Met het onderzoek willen we bepalen welke operatie het beste is voor een patiënt.”
Zo ontstaat vaatvernauwing
Janna: “Als iemand een vernauwing heeft, dan is er plaque opgehoopt aan de binnenwand van de ader. Dat gebeurt vaak op plaatsen waar de vaatwand afwijkende weerstand ondervindt van het bloed dat erdoorheen stroomt. Meestal is dat op de plaats waar een ader splitst. Dit wordt een probleem wanneer er een stukje plaque losschiet en via het bloed bij je hersenen terechtkomt. Daar verstopt het een bloedvat en dan krijg je een beroerte. Het is belangrijk om de oorzaak van de beroerte op te sporen, omdat er nog meer plaque kan losschieten en je dan opnieuw een beroerte kunt krijgen. Om dit te voorkomen, krijgen patiënten een operatie aan de halsslagadervernauwing waarbij de plaque wordt verwijderd.”
Lees hier het volledige artikel.