Een vondst geboren uit frustratie, kan een flinke boost geven aan het laboratoriumonderzoek naar nieuwe behandelingen en medicijnen.
Onderzoekers Ferenc Scheeren (Leids Universitair Medisch Centrum) en Martijn Verdoes (Radboudumc) ontwikkelden een techniek om snel, makkelijk en goedkoop antilichamen te veranderen en te produceren. “Deze nieuwe techniek breekt het veld open.”
Antilichamen spelen een cruciale en groeiende rol bij kankerbehandelingen, immuuntherapie en diagnostiek. Antilichamen herkennen heel specifiek een kankercel of een andere cel. Ook fundamentele wetenschappers gebruiken antilichamen bij hun onderzoek en ontwikkeling van nieuwe therapieën. Momenteel is het maken en het veranderen van antilichamen echter een langdurig, specialistisch en duur proces, wat hierdoor met name door biotechnologische bedrijven gedaan wordt.
Makkelijk, goedkoop en snel
Een grote frustratie voor onderzoekers, zoals Scheeren en Verdoes. “We hebben allerlei ideeën voor nieuw onderzoek, maar werden geremd omdat we zelf geen veranderingen aan antilichamen konden introduceren”, legt Scheeren uit. De recente CRISPR-Cas-techniek bood uitkomst.
Lees hier het volledige artikel.