Een doelgerichte bestraling die slechts 15 minuten duurt, in plaats van 45 minuten. Plus: een nog gerichtere, real-time aanpak van de tumor. Dat zijn de twee doelen van een nieuw onderzoek van het UMC Utrecht om de MR-Linac verder te verbeteren. NWO verstrekt aan dit project een subsidie van zo’n 1,7 miljoen euro.
De MR-Linac is een uitvinding van het UMC Utrecht, die werd ontwikkeld samen met Elekta en Philips. Het is een bestralingsapparaat en MRI-scanner in-één. De MR-Linac bracht een enorme innovatieve versnelling teweeg in de radiotherapie. Het is een zogeheten ‘niet- invasieve’ behandeling: het is een preciezer en minder belastend alternatief voor conventionele radiotherapie of een operatie. En door het gerichter bestralen in minder sessies neemt de druk op de zorgcapaciteit ook af. Want de patiënt kan sneller naar huis, een opname is niet nodig. Tijdens deze nieuwe studie gaan de onderzoekers aan de slag met twee technische aanpassingen om het apparaat nog patiëntvriendelijker, efficiënter en duurzamer te maken.
Minder lange sessie
Dankzij de MR-Linac kan radiotherapie veel beter worden gepersonaliseerd omdat de bestraling tijdens de behandeling wordt aangepast aan de ligging van de tumor bij een individuele patiënt.
Lees hier het volledige artikel.