Nieuwe stap strijd tegen antibioticaresistentie

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben een belangrijke doorbraak gerealiseerd in de strijd tegen de bacterie Klebsiella pneumoniae, een van de grootste veroorzakers van geneesmiddelresistente infecties. In hun studie ontdekten ze 29 nieuwe antilichamen die deze gevaarlijke bacterie kunnen neutraliseren. Deze ontdekking opent nieuwe wegen voor de ontwikkeling van effectieve behandelingen, een essentiële stap in de aanpak van antimicrobiële resistentie (AMR).

De bacterie Klebsiella pneumoniae is een van de grootste bedreigingen op het gebied van ziekenhuisinfecties. Omdat deze bacterie steeds vaker resistent wordt tegen antibiotica, zijn nieuwe behandelingen hard nodig. Een veelbelovende aanpak is het versterken van het immuunsysteem met antilichamen. Dit kan door middel van vaccinaties, waarbij het lichaam zelf antilichamen aanmaakt, of door de directe toediening van therapeutische antilichamen.

Hoe antilichamen werken
Antilichamen spelen een cruciale rol in ons immuunsysteem. Ze herkennen indringers zoals bacteriën en binden aan specifieke antigenen op hun oppervlak. Deze binding activeert het complementsysteem, een onderdeel van het immuunsysteem dat bacteriën kan vernietigen door poriën in hun celmembraan te vormen. Hierdoor kunnen bacteriën niet langer overleven en worden ze geëlimineerd door het lichaam.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.