De Gezondheidsraad adviseert meer vis voor mensen met hart- en vaatziekten. Ook kunnen producten met plantensterolen of -stanolen overwogen worden om het LDL-cholesterolgehalte te verlagen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in de nieuwe “Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose”.
Vette en magere vis
Volgens de Gezondheidsraad vormen de Richtlijnen goede voeding uit 2015 een geschikte basis voor mensen met atherosclerotische hart- en vaatziekten, zoals de meeste gevallen van hartinfarct, herseninfarct en perifeer vaatlijden.
Alleen het advies voor vis is afwijkend: de Gezondheidsraad concludeert op basis van onderzoek dat 1 tot 2 porties vis per week gezondheidswinst kunnen opleveren voor mensen met hart- en vaatziekten. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen vette en magere vis, omdat er onvoldoende studies zijn gedaan. Het visadvies wijkt hierin af van de Richtlijnen goede voeding voor de algemene bevolking. Daarin wordt geadviseerd om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Lees hier het volledige artikel.