Nieuwe richtlijn voor optimale zorg brandwondenpatiënten

Jaarlijks melden 80.000 mensen zich met brandwonden bij de huisarts, huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Patiënten met de meest ernstige brandwonden worden doorverwezen en opgenomen in één van de gespecialiseerde brandwondencentra in Groningen, Beverwijk of Rotterdam. Patiënten met kleinere brandwonden worden behandeld buiten de brandwondencentra.

‘’De zorg en behandeling van brandwondenpatiënten buiten de brandwondencentra blijkt per praktijk en ziekenhuis te verschillen. De drie brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting (Brandwondenzorg Nederland) streven naar uniforme opvang en zorg voor brandwondenpatiënten, ongeacht waar en door wie zij behandeld worden. Daarom heeft Brandwondenzorg Nederland samen met professionals uit de eerste- en tweedelijns zorg de richtlijn ‘Zorg voor patiënten met brandwonden’ opgesteld.’’, aldus Kees Hoogewerf – projectleider.

In de drie Nederlandse brandwondencentra wordt specialistische brandwondenzorg gegeven aan patiënten met overwegend complexe brandwonden. De meeste patiënten met brandwonden worden echter gezien bij de huisarts, huisartsenpost of het ziekenhuis. De nieuwe richtlijn ‘Zorg voor patiënten met brandwonden’ richt zich op de zorg buiten de brandwondencentra en geeft aanbevelingen voor de zorg voor patiënten met brandwonden, van de behandeling tot en met de nazorg. Deze richtlijn is een logisch vervolg op de richtlijn ‘Eerste opvang brandwondenpatiënten in de acute fase (1ste 24 uur)’. Met beide richtlijnen wordt de zorg voor brandwondenpatiënten binnen Nederland gestandaardiseerd en de kwaliteit bevorderd.

Lees hier het volledige artikel.