‘Nieuwe pil kan symptomen van glutenallergie verminderen’

Een nieuw ontwikkeld tablet zou kunnen voorkomen dat een aanzienlijk deel van het eiwit gluten de dunne darm bereikt. Dit zorgt ervoor dat mensen met een gevoeligheid voor gluten kleine hoeveelheden gluten kunnen eten, zonder de hierbij nadelige symptomen te ervaren.

De pil bevat het enzym aspergillus niger-derived prolyl endoprotease (AN-PEP) en werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Digestive Disease Week in Chicago.

“Dankzij het tablet kunnen glutengevoelige patiënten zich veiliger voelen wanneer zij bijvoorbeeld gaan eten in een restaurant en niet zeker weten of zij iets eten dat glutenvrij is”, zegt Julia König, hoofdauteur van het onderzoek. “Aangezien kleine hoeveelheden gluten al van invloed kunnen zijn op personen met een glutenintolerantie, zou dit supplement een belangrijke rol kunnen spelen.”

Uit vorige studies bleek al dat AN-PEP gluten (te vinden in producten met bepaalde graansoorten) kon afbreken wanneer het enzym via sondevoeding in de maag terechtkwam. Bij dit onderzoek werd het enzym getest in combinatie met een “normale” maaltijd.

Koekjes
Achttien patiënten met glutenintolerantie aten een pap waarin twee glutenbevattende koekjes waren verwerkt. Zij kregen hierbij een lage of hoge dosis van AN-PEP of een placebo. Daarna bekeken de onderzoekers gedurende drie uur het glutenniveau in de maag en dunne darm van de deelnemers.

Lees hier het volledige artikel.