De Nederlandse Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC hebben een nieuwe bronchoscopische beeldvormingstechniek ontwikkeld die mogelijk kan voorkomen dat een ingrijpende biopsie nodig is. In Nederland bijvoorbeeld worden jaarlijks tot 20.000 patiënten gediagnosticeerd met interstitiële longziekte (ILD). ILD omvat verschillende stadia van ontsteking en de vorming van littekenweefsel, ofwel fibrose, in de meest buitenste gebieden van de long.
Het correct diagnosticeren en onderscheiden van ontsteking en fibrose is uitdagend, maar van groot belang voor een effectieve behandeling. De diagnose van ILD is gebaseerd op computertomografie (CT). Maar vaak geeft CT geen doorslaggevend antwoord, dus wordt een ingrijpende longbiopsie aanbevolen.
In hun nieuwe studie tonen VU-natuurkundige prof. dr. Johannes de Boer en longspecialisten dr. Peter Bonta en prof. dr. Jouke Annema van Amsterdam UMC aan dat een bronchoscopische beeldvormingstechniek kenmerken van fibrose kan detecteren en pulmonale fibrose kan meten zonder dat er een ingrijpende biopsie nodig is.
Lees hier het volledige artikel.