Nieuwe operatietechniek voor schouderingreep

Minder Pijn. Sneller herstel en meer controle.
Bij sommige mensen gaat hun schouder regelmatig uit de kom. Dat kan zelfs tijdens het slapen gebeuren. Een vervelend en pijnlijk probleem. Gelukkig bestaat er al geruime tijd een ingreep om dit probleem op te lossen. Sinds begin 2012 voert orthopeed Marco van der Pluijm- als eerste in Nederland- deze ingreep als kijkoperatie uit. “Het belangrijkste voordeel van deze nieuwe operatietechniek is dat de patiënt minder pijn heeft en sneller herstelt”, legt hij uit.

De eerste keer gaat een schouder meestal uit de kom door een ongeval, vertelt van der Pluijm. Daardoor kunnen het kapsel en de schouderkom zo beschadigd zijn, dat de schouderkop eenvoudig opnieuw uit de kom schiet. Al vrij lang bestaat er een operatie om de stabiliteit van de schouder van deze Patiënten te verbeteren: de schouderkom wordt groter gemaakt en een pees wordt verplaatst en als een soort “hangmat”voor de schouderkop gelegd.

De kop kan er op die manier niet meer gemakkelijk uit schieten. Het voelt voor Patiënten ook steviger aan; ze hebben niet meer het gevoel dat de kop op de rand zit en eruit wil. Deze operatie gebeurde altijd door een flinke snee in de schouder te maken, de schouder open te leggen en vervolgens de spieren opzij te leggen. Van der Pluijm: “Maar sinds maart 2012 voer ik deze operatie als kijkoperatie uit. Naar mijn weten ben ik de eerste in Nederland die dat doet”.

Naar Frans recept.
Ik hoorde van deze operatietechniek op een internationaal congres, zegt Van der Pluijm. Ik was geïnteresseerd en heb een afspraak gemaakt met de betreffende arts, de Fransman dr. Lafosse. Hij had deze ingreep ontwikkeld en voerde die ook al enkele jaren met succes uit. In Annecy heb ik vervolgens meegekeken bij meerdere operaties. Ook legde dr. Lafosse zijn ideeën uit en kon ik daar oefenen op een modelletje. Hij deed de operatie in één uur. De eerste keer dat ik de operatie uitvoerde, duurde het drie uur. Het is een moeilijke techniek met een steile leercurve, bovendien voer ik deze operatie maar circa tien keer per jaar uit. Daarom schrijf ik mijn bevindingen altijd op om daar weer van te leren. Inmiddels heeft Van der Pluijm de operatie zes keer uitgevoerd. De laatste keer deed hij dat in twee uur.

Altijd een back up
De orthopeed vindt de nieuwe operatietechniek een uitdaging. Maar wel een veilige. Ik wil mezelf verder ontwikkelen en bij zo´n beproefd concept is dat ideaal. Ik weet dat de resultaten over vijf of tien jaar goed zijn. Het is ook geen nieuw idee, de operatietechniek is alleen veranderd. Hij vertelt zijn Patiënten dat het nog geen veelgebruikte techniek is voor deze ingreep en dat hij de techniek zelf ook nog niet vaak heeft uitgevoerd. Van der Pluijm: “Het is geen ramp als de kijkoperatie niet lukt; dat gebeurde bij mij bijvoorbeeld de eerste twee keer. Dan kan ik namelijk altijd nog de traditionele snee maken. Dat maakt de drempel voor Patiënten minder hoog, bovendien zien zij vooral de voordelen van een kijkoperatie.”

Opmars van de steekgaatjes
De minimaal-invasieve technieken zijn aan een opmars bezig, vertelt Van der Pluijm. Je moet er als arts en ziekenhuis alleen eerst in investeren om zo’n techniek onder de knie te krijgen. Vervolgens levert het wel veel op, met name voor de patiënt. Hij verwacht niet dat hij heel lang de enige orthopeed in Nederland blijft die deze kijkoperatie aan de schouder uitvoert. Bij de knie maakten we bijvoorbeeld dertig tot veertig jaar geleden ook een grote snee om de meniscus eruit te halen. Dat is nu niet meer denkbaar. Tegenwoordig gebeurt dat overal en altijd met een kijkoperatie. Misschien dat iedereen deze schouderoperatie over twintig jaar ook wel via de kijkoperatie doet.

In het gewricht kijken
Een kijkoperatie wordt ook wel “arthroscopie” genoemd. Dat betekent letterlijk: in het gewricht kijken. Met de arthroscoop (de gewrichtskijker) kan de orthopeed gewrichten van binnen controleren op beschadigingen die met de gangbare onderzoeksmethoden, zoals röntgen of echografie, niet altijd op te sporen zijn. Verder wordt arthroscopie dus ook gebruikt bij het behandelen van letsels. De arthroscopie verlicht met een sterke lamp het binnenste van het gewricht en zorgt er via lenzen voor dat het beeld wordt geprojecteerd op een videoscherm.

Bron: Magazine St.Maartenskliniek