In de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde van het MUMC+ worden zo’n 150 hoornvliestransplantaties per jaar uitgevoerd. “Wij zijn hierin gespecialiseerd en doen onderzoek om het nog verder te verbeteren” zegt oogarts Mor Dickman. Hij opereerde bijvoorbeeld Wammes Bos, die nu beter ziet dan ooit. “Kleuren zijn helderder en heel prettig: ik kan racefietsen zonder bril.”
Het hoornvlies (ook wel cornea genaamd) bestaat uit een aantal lagen. Wammes Bos (71 jaar) heeft de ziekte van Fuchs, een aandoening waarbij het aantal cellen in de binnenste laag (en daarmee het zicht) afneemt. “Aan beide ogen had ik bijna min negen. Ik zag steeds slechter en een bril kon niet veel meer corrigeren. Gelukkig kon de oogarts de binnenste laag vervangen. Mijn broer heeft de ziekte ook en twee compleet nieuwe hoornvliezen, wat ingrijpender is. Je ziet bij hem zelfs nog een paar kleine hechtingen in het oog. Dat heb ik niet.”
Oogarts Mor Dickman laat met een filmpje zien hoe de ingreep zoals die van Bos verloopt, onder lokale verdoving. “Omdat er geen hechtingen in het oog nodig zijn, geneest het sneller. Na een paar weken hebben de meeste mensen goed zicht, na drie maanden is dat uitstekend. Minder dan vijf procent van de nieuwe hoornvlieslagen wordt in de eerste vijf jaar afgestoten.”
Lees hier het volledige artikel.