Patiënten die getroffen zijn door een sinustrombose, een zeldzame beroerte, krijgen bloedverdunners. Traditioneel wordt aan hen een antistollingsmiddel uit de groep vitamine-K-antagonisten (VKA’s) voorgeschreven. Om tot de juiste dosering te komen, zijn daarvoor regelmatige controles bij de trombosedienst noodzakelijk.
Uit een wereldwijde studie, gecoördineerd door Amsterdam UMC, blijkt nu dat nieuwe medicatie even veilig en effectief is. Grote voordeel van deze antistollingsmiddelen uit de groep van ‘directe orale anticoagulantia’ (DOAC’s) is dat veelvuldige trombosecontrole niet meer nodig is.
Neuroloog en onderzoeksleider Jonathan Coutinho: ”Omdat patiënten niet meer regelmatig op controle hoeven bij de trombosedienst, verwachten we dat het tot aanpassingen zal leiden in de internationale behandelstandaarden. Ook denken we dat DOAC’s in de toekomst de standaardmedicatie gaan worden voor deze patiënten.”
Sinustrombose is een zeldzame en ernstige vorm van beroerte die vooral mensen onder de 50 jaar treft. Jaarlijks zijn er ongeveer 300 gevallen in Nederland, in driekwart daarvan gaat het om vrouwen. Bij de aandoening ontstaat een verstopping in de bloedvaten van de hersenen, wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals hersenbloedingen. De meest voorkomende symptomen zijn ondraaglijke hoofdpijn, verlammingsverschijnselen en epileptische aanvallen.
Lees hier het volledige artikel.