Minder invasieve operatie, maximale wervelgroei en geen zwervende ijzerdeeltjes.
Gebruik van een groeigeleidingssysteem met kunststof vezels in plaats van metalen kabels bij de behandeling van verkromming van de wervelkolom (scoliose) bij kinderen heeft grote voordelen: maximale wervelgroei, geen vrijkomende ijzerpartikels die door het lichaam kunnen gaan zwerven en een minder invasieve operatie.
Dat blijkt uit onderzoek gedaan aan het Maastricht UMC+. Volgend jaar verwachten de onderzoekers de eerste klinische studies met het nieuwe materiaal te kunnen doen.
De behandeling van zogenoemde early onset scoliosis (EOS), een verkromming van de wervelkolom en romp die ontstaat vóór de leeftijd van tien jaar, bestaat uit een ingrijpende en nogal belastende operatieve ingreep. Het vastzetten van de wervelkolom, de gouden standaard in de behandeling van scoliose bij adolescenten en volwassenen, is geen optie voor kinderen, aangezien deze procedure de verdere ontwikkeling van de borstkas en longen belemmert. Derhalve worden EOS-patiëntjes behandeld met zogenoemde growing rods (groeistaven). Die groeistaven moeten elke zes tot negen maanden operatief worden bijgesteld om lengtegroei van de wervelkolom mogelijk te maken. Ingrepen die vaak gepaard gaan met complicaties en psychosociale problemen. Bovendien leiden de frequente ingrepen tot hoge zorgkosten.
Lees hier het volledige artikel.