Nieuwe kennis rol eiwitten in slotfase celdeling

In ons lichaam vindt constant celdeling plaats om weefsels te onderhouden, te repareren en het immuunsysteem in stand te houden. Verloopt de celdeling niet goed, dan kan er kanker ontstaan.

Ingrid Adriaans bestudeerde in het UMC Utrecht in detail de laatste fase ervan: de cytokinese, als één cel zich daadwerkelijk splitst in twee nieuwe cellen. Ze kwam meer te weten over enkele belangrijke eiwitten die hierbij een rol spelen. Op 6 februari promoveerde ze op dit onderzoek. Deze inzichten helpen mogelijk bij de zoektocht naar ontwikkeling van therapieën tegen kanker.

Celdeling is noodzakelijk om te kunnen groeien en het lichaam te onderhouden. Maar dan moet die celdeling wel correct verlopen. Voor dat een cel zich in twee nieuwe cellen splitst, verdubbelt de inhoud ervan, waaronder het genetisch materiaal – de chromosomen – , het plasma en de celorganen. Al dat verdubbelde materiaal moet dan bij de daadwerkelijke celdeling gelijk over de twee dochtercellen worden verdeeld. “Als dat niet goed verloopt, kan bijvoorbeeld een cel ontstaan met twee kernen en dus een verdubbeld genoom”, vertelt onderzoeker Ingrid Adriaans.

Lees hier het volledige artikel.