Nieuwe hoogleraar wil tumoren vatbaar maken voor eigen afweersysteem

Sommige tumoren kunnen ontsnappen aan de afweerreacties van de patiënt. Prof. dr. Thorbald van Hall zoekt naar manieren om de tumoren toch vatbaar te maken voor het eigen afweersysteem.

Van Hall is vanaf 1 juni benoemd tot Leidse hoogleraar Experimentele tumorimmunologie, in het bijzonder ontsnappingsmechanismen van tumoren.

Van Hall was altijd al geboeid door immunologie en het afweersysteem. In 1994 startte hij zijn promotie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Ik wilde weten hoe we het afweersysteem konden gebruiken om ziektes zoals kanker te bestrijden”.

In die tijd was het nog niet zo vanzelfsprekend om je hierin te verdiepen. “Er werd toen eigenlijk niet geloofd dat het afweersysteem iets kon betekenen tegen kanker, het werd niet serieus genomen.” Zo’n tien jaar geleden kwam daar verandering in toen de eerste patiënten met pigmentcelkanker werden behandeld met een immuuntherapie. “Iedereen was ineens laaiend enthousiast toen bleek dat het aansloeg.”

(On)zichtbare tumoren
Het eigen afweersysteem wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt om tumoren te behandelen. Maar dan moet het immuunsysteem wel weten dat er tumorcellen in het lichaam zijn. “Het is eigenlijk een soort kat en muis spel”, zegt Van Hall. “Tumoren proberen zo onzichtbaar mogelijk te blijven zodat ze niet herkend worden door het afweersysteem. Sommige tumoren produceren bijvoorbeeld niet de eiwitten waaraan het afweersysteem hen kan herkennen.”

Lees hier het volledige artikel.