Artrose moet multidisciplinair worden aangepakt, vindt prof. dr. ir. Jaap Harlaar. Hij brengt experts uit meerdere universitaire medische centra samen om deze aandoening te ontrafelen en beter te behandelen.
De nieuwe Medical Delta-hoogleraar is sinds 1 april 2020 benoemd tot Leidse hoogleraar Klinische Biomechanica.
Jaap Harlaar is hoogleraar bij zowel de TU Delft als de afdeling Orthopedie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Binnen de Medical Delta is hij ook werkzaam in het Erasmus MC. “Ik zie mij als verbinder om de juiste mensen bij elkaar te brengen. Elk instituut heeft zijn eigen specialiteiten maar alleen gezamenlijk kunnen we een verschil maken.”
Afname kraakbeen nauwkeurig meten
“Als je maar oud genoeg wordt dan krijg je artrose”, vertelt Harlaar, “in 2040 is de verwachting dat het de meest voorkomende chronische ziekte is. Het is dus duidelijk dat het een enorm probleem is.” Bij artrose neemt het kraakbeen in gewrichten, zoals de knie, af. De beschermlaag rond de twee botten die bij een gewricht samen komen wordt minder, hierdoor kunnen de botten over elkaar heen gaan schuiven.
“Het is een complexe aandoening. We weten dat mechanische overbelasting bijdraagt aan kraakbeenvermindering, maar genetische factoren, leeftijd en bijvoorbeeld overgewicht spelen ook een rol.” Harlaar wil de mechanische belasting op het kraakbeen precies in kaart brengen. “Met biomechanische modellen kunnen we de belasting op het kraakbeen tijdens het lopen berekenen en de zo rol van het bewegingspatroon bepalen bij de ontwikkeling van artrose.”
Lees hier het volledige artikel.