Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een nieuwe hoofdrolspeler ontdekt in een DNA-reparatieproces. Drie spelers waren al bekend. Deze vierde was de missende schakel die een speciale rol blijkt te vervullen bij het tegengaan van veroudering door DNA-schade.
De nieuwe hoofdrolspeler bij het DNA-reparatieproces werd ontdekt in het Rotterdamse laboratorium van prof. dr. Jurgen Marteijn, tevens verbonden aan het Oncode Institute. ‘Toen mijn promovendus Marit Geijer me de resultaten van haar experimenten liet zien, sprong ik wel even een gat in de lucht. Ik zei tegen haar: dit gaat de studieboeken in.’
Wat de onderzoekers hebben aangetoond is dat er een vierde eiwit een belangrijke rol speelt bij het proces van transcriptie-gekoppelde DNA-reparatie. Hierbij wordt DNA-schade hersteld tijdens transcriptie. Bij transcriptie wordt DNA vertaald in RNA, het molecuul dat de opdracht bevat voor het maken van een eiwit. Drie belangrijke spelers van transcriptie-gekoppelde DNA-reparatie waren al bekend en met deze vondst is het kwartet hoofdrolspelers compleet. De naam van de vierde speler is ELOF1.
Marteijn en zijn collega’s publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Cell Biology .
Lees hier het volledige artikel.