Nieuwe hartklep redt levens

Tot voor kort was een openhartoperatie de enige manier om een nieuwe hartklep te plaatsen. Zo’n operatie, waarbij de borstkas open moet, kunnen veel mensen echter niet goed aan. Steeds meer patiënten krijgen een ‘opvouwbare’ hartklep, die met een slangetje via de lies wordt ingebracht. Daarmee worden levens gered.

Hartkleppen
Hartkleppen zijn als het ware ventielen die zorgen dat het bloed dat het hart instroomt niet via dezelfde weg teruggaat. Hoe ouder een mens wordt, hoe meer dat ventiel te verduren heeft gehad.
Een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte of suikerziekte spelen ook een rol. Na verloop van tijd kan de hartklep vernauwen. Het gevolg is dat er een steeds grotere druk op het ventiel komt te staan. Het bloed moet zich er met steeds meer geweld doorheen persen.

Aortaklep
De hartklep die het meest te verduren krijgt is die tussen het hart en de aorta, de grote lichaamsslagader. Het is een klep met drie klepblaadjes; als je hem opensnijdt ziet hij eruit als het logo van Mercedes.
Als de aortaklep vernauwd is heb je een probleem. ,,Je kunt het vergelijken met een tuinslang’’, zegt interventiecardioloog Rik van der Werf. ,,Als je een tuinslang dichtknijpt, spuit het water er met veel hardere kracht uit. Die kracht moet worden geleverd door het hart.’’

Lees hier het volledige artikel.