Voor het eerst in Nederland wordt een gentherapie getest onder patiënten met de ernstige erfelijke oogziekte LCA. Deze specifieke vorm van gentherapie lijkt effectief in eerdere studies (buiten Nederland); patiënten konden aanzienlijk beter zien.
In deze studie worden patiënten geïnjecteerd met ‘gen-medicatie’ in hun aangedane oog, of met een placebo. De studie moet definitief aantonen of de gentherapie werkt.
LCA
Patiënten met de oogziekte LCA (Leber’s congenitale amaurosis) hebben een erfelijke afwijking waardoor hun netvlies niet of niet goed functioneert. Ze zijn vaak ernstig slechtziend of blind. De ziekte is zeer invaliderend en er zijn tot nu toe geen geneesmiddelen voor. Het Nederlandse bedrijf ProQR ontwikkelde een specifieke vorm van gentherapie, die mogelijk als behandeling is in te zetten voor deze ziekte. De effecten uit studies zijn veelbelovend.
‘Gen-pleistertje’
In het Expertisecentrum voor Erfelijke Oogziekten in Amsterdam UMC wordt deze week de eerste patiënt in Nederland behandeld in studieverband. De patiënt, die aan één oog nog maar een paar procent ziet en aan de andere nog zo’n twintig procent, krijgt een injectie in het oog. “We spuiten bij de behandeling als het ware een ‘gen-pleistertje’ in het oog, dat het defect in het DNA deels kan repareren.”
Lees hier het volledige artikel.