Nieuwe criteria voor hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAP). Doel hiervan is om verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen te versnellen. Het gaat om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is.

Het RIVM stelde per stof drie grenswaarden op (laag, midden en hoog). Doel van het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is dat in 2030 per productgroep de helft van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal tien procent tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet.

De overheid wil dat fabrikanten minder zout en suiker aan voedingsmiddelen toevoegen en bijvoorbeeld een deel van het verzadigd vet vervangen door onverzadigd vet. Zo krijgen mensen toch minder van deze stoffen binnen, als zij dezelfde voedingsmiddelen blijven eten. Door eerdere afspraken met de voedingsindustrie over de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen daalde onder meer de hoeveelheid suiker in frisdrank. VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil deze verbeteringen versnellen en verbreden met de NAPV. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een vandaag verschenen rapport dat de hoeveelheid zout die volwassenen binnenkrijgen nog steeds te hoog is.

Lees hier het volledige artikel.