Veel medische behandelingen en operaties kunnen niet plaatsvinden zonder bloed en bloedplasma van donoren. Bloedbank Sanquin is op zoek naar meer mensen die bloed willen afstaan. Kan iedereen bloeddonor worden? En zijn er mogelijke nadelen voor je gezondheid?
Donorarts Kai-Anne Grotenhuis geeft antwoord op veelgestelde vragen over bloeddonatie. ,,Veel mensen zijn geschikt, maar niet iedereen.”
Nederland telt er zo’n 400.000 bloed- en plasmadonoren. Bloedbank Sanquin zou daar het liefst nog 50.000 aan toevoegen, zegt woordvoerder Marloes Metaal vandaag op Wereld Bloeddonordag. ,,Het is niet dat wij nu een tekort hebben, maar we willen de druk op de bestaande donoren spreiden en graag voldoen aan de alsmaar toenemende vraag naar bloedplasma in Nederland en de rest van de wereld.”
Het bloed dat donoren afstaan wordt gescheiden in twee delen: de rode bloedcellen – ‘het normale bloed’ – en het bloedplasma. De rode bloedcellen gaan voor een groot deel naar mensen die een behandeling tegen kanker krijgen. ,,Als je chemotherapie krijgt, maak je zelf minder goed nieuwe bloedcellen aan. Daar kan je uitgeput van raken. Door een bloedtransfusie kun je weer op krachten komen.” Daarnaast wordt donorbloed gebruikt bij hevig bloedverlies als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval of een bevalling.
Lees hier het volledige artikel.