Door nieuwe behandelingsstrategiën lijkt reumatoïde artritis niet langer een chronisch invaliderende ziekte te worden. De ziekteactiviteit wordt goed in de gaten gehouden en de behandeling regelmatig aangepast. Mensen met reuma starten eerder met (combinaties van) anti-reumamiddelen. Het snel onderdrukken leidt naar een steeds betere prognose en minder schade aan de gewrichten.
Dit blijkt uit onderzoek van Linda Dirven. Dirven toonde aan dat mensen met reumatoïde artritis baat hebben bij een vroege en regelmatig aangepaste (op basis van de gemeten ziekteactiviteit) behandeling. Zij kunnen het normale dagelijks functioneren hervatten, wat eerder beperkt werd door de ontstekingsactiviteit in de gewrichten.
Haar resultaten geven ook aan dat door de nieuwe behandelstrategie gewrichtsschade aan de grote gewrichten en de wervels minder vaak voorkomt en ook minder ernstig is dan vroeger. Bij sommige mensen met reumatoïde artritis wordt de ziekteactiviteit zelfs zo goed onderdrukt (remissie) dat ze met de medicatie kunnen stoppen.
Dirven: ‘Goede onderdrukking van de ziekteactiviteit lijkt dus de sleutel om schade te voorkomen en het dagelijks functioneren niet te beperken.’ De onderzoekster promoveert op 14 september op haar onderzoek aan het VU medisch centrum te Amsterdam.
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam bewerkt reumafonds