Waar alleen een operatie uitkomst bood, zijn twee erfelijke leverziekten nu ook met medicijnen aan te pakken. Op 12 mei promoveert Tom Gevers van het Radboudumc op onderzoek naar deze medicijnen. Vooral jonge vrouwen hebben er baat bij, zo constateert hij. Daarnaast kan de verhoogde concentratie van een leverenzym vooraf verklappen bij welke patiënten de medicijnen het beste werken.
Cysten zijn kleine holtes in het lichaam. Ze hebben geen functie en zijn meestal gevuld met vocht. Er zijn twee erfelijke aandoeningen die in de lever veel cysten veroorzaken. In het ene geval ontstaan de cysten alleen in de lever (PCLD), in het andere geval ontstaan de cysten niet alleen in de lever maar ook in de nieren (ADPKD). De eerste aandoening is zeldzaam, maar de tweede komt voor bij meer dan 16.000 Nederlanders.
Behandelen zonder opereren
“De cysten kunnen op zichzelf niet zoveel kwaad,” zegt Tom Gevers van de afdeling Maag-Darm-Leverziekten (MDL) in het Radboudumc. “Ze tasten de leverfunctie niet aan, maar het aantal neemt wel voortdurend toe en ze worden ook steeds groter. Het gevolg is, dat ze steeds meer ruimte innemen. Daardoor ontstaat buikpijn, kortademigheid, snelle verzadiging en een opgezette buik.”
Op dit moment is het wegsnijden van een stuk van de lever de enige beschikbare behandeling. Zo’n operatie is vaak succesvol, maar soms ontstaan aanzienlijke complicaties en in een enkel geval overlijdt de patiënt. Gevers: “Daarom wordt gezocht naar een andere behandeling, het liefst een behandeling die ook de toename en groei van de cysten aanpakt. Octreotide en lanreotide, twee synthetische varianten van het hormoon somatostatine, lijken daarvoor interessante kandidaten.”
Lees hier het volledige artikel.